A Pellérdi Általános Iskola Görcsönyi Általános Iskolájának közössége fontos küldetésének tartja a kézzel írás hagyományának ápolását, népszerűsítését, valamint a magyar nyelv helyesírását.

Ezért meghirdeti a kétfordulós „Betűvetők” szépírási és helyesírási versenyt, melynek résztvevői általános iskolai diákok négy korcsoportban.

 

 1. korcsoport: 1. évfolyam
 2. korcsoport: 2. évfolyam
 3. korcsoport: 3-4. évfolyam
 4. korcsoport: 5-6. évfolyam

Az első forduló online formában kerül megrendezésre. A feladatlapokat a verseny napján küldjük ki az iskolák számára.

A második fordulóba korcsoportonként hat-tíz[1] – a legjobb eredményt elért – diák kerül be, melyről a független zsűri, a POK szaktanácsadói döntenek. (A behívott létszám függ a jelentkezői létszámtól.)

Az I. korcsoport tanulói szépírásban, a II-IV. korcsoport diákjai szépírásban és helyesírásban mérik össze tudásukat.

A feladatok összeállításánál, értékelésénél A magyar helyesírás szabályai 12. kiadását (Akadémiai Kiadó) vesszük figyelembe.

 

A versenyben az alábbi feladattípusok szerepelnek:

 1. korcsoport: adott szöveg másolása írottról és nyomtatottról kézírással;
 2. korcsoport: adott nyomtatott szöveg másolása írottra kézírással, j-ly a szavakban, betűpótlás, mondatvégi írásjelek, ékezetpótlásos feladatok, szótagolás, játékos helyesírási feladat;
 3. korcsoport: adott nyomtatott szöveg másolása írottra kézírással, j-ly a szavakban, betűpótlás, a köznév és a tulajdonnév helyesírása, igekötős igék helyesírása, a számnév helyesírása, a melléknév helyesírása, betűpótlás, ékezetpótlásos feladatok, szótagolás, játékos helyesírási feladat;
 4. korcsoport: adott nyomtatott szöveg másolása írottra kézírással, j-ly a szavakban, betűpótlás, ékezetpótlásos feladatok, írásban jelölt teljes hasonulás, írásban nem jelölt teljes hasonulás, a részleges hasonulások és az összeolvadás helyesírási problémái, szótagolás, helyesírási alapelveinkhez kapcsolódó feladatok, hibás szöveg javítása, nyelvhelyesség, játékos helyesírási feladat;

A diákok feladatlapot kapnak, a másolás szövegét külön mellékeljük. A 2. fordulóba bejutott diák 1. fordulóban elért pontszáma beszámít a 2. forduló eredményébe, a végső eredményt a két fordulóban összesen elért pontok száma adja.

FELTÉTELEK:

 • Az I-III. korcsoport diákjai dolgozhatnak ceruzával.
 • A IV. korcsoport diákjai tollal írjanak.
 • A szépírási feladat az adott osztályszintnek megfelelő füzetlapra írható az I-III. korcsoportban.
 • A IV. korcsoport a szépírási feladatát A4-es méretű vonalazás nélküli lapon oldja meg. Ami megengedett: sorvezető használata.
 • A versenyből kizárjuk azt a tanulót, aki a számítógépes betűsablonok kézzel való átírását alkalmazza.

ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK:

A szöveg másolásánál a zsűri a teljes szöveg összképét, elrendezését, a szövegsorok harmóniáját, a betűk egyenletességét és a helyesírást értékeli.

A helyesírási feladatoknál minden jó megoldás 1 pontot ér.

Az 1. forduló versenyanyagát a jelentkező diákok iskolája elektronikus úton (e-mailben) kapja meg a szervezőktől a verseny napján 12-13 óra között.

A helyi szervezők gondoskodnak a másolási szöveg és a feladatlapok sokszorosításáról és a verseny alatti tanári felügyeletről. A tanulók saját iskolájukban, azonos időpontban oldják meg a versenyfeladatokat.

A verseny kezdete: 14 óra.

Megoldási idő:

 1. korcsoport: 1. évfolyam – 30 perc
 2. korcsoport: 2. évfolyam – 60 perc
 3. korcsoport: 3-4. évfolyam – 60 perc
 4. korcsoport: 5-6. évfolyam – 60 perc

A tanulók sorszámmal versenyeznek, kérjük, hogy a feladatlapra a küldött sorszámot írják fel.

AZ 1. FORDULÓ BEKÜLDÉSE:

A feladatlapokat e-mailben csatolt fájlként a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre várjuk a versenynapon 17 óráig.

Az email tárgyában kérjük feltüntetni: Betűvetők verseny

Az e-mailben kérjük feltüntetni az alábbi adatokat: a versenyző gyermek sorszáma, iskolája, korcsoportja, felkészítő pedagógusa.

Közösségünk a 2. forduló lebonyolítását valamennyi korosztálynak a szervező intézményben, Görcsönyben tervezi.

A döntőn való részvétel ingyenes, a versenyzők, valamint a kísérő tanárok utazási költségei a résztvevő iskolákat terhelik.

Amennyiben a járványhelyzet miatt a szervező iskolában nem valósulhat meg a 2. forduló lebonyolítása, az 1. fordulóhoz hasonlóan zajlik a 2. forduló.

Erről a 2. fordulóba jutott diákok iskoláit az aktuális időszakban értesítjük.

Az eredmények közzétételének módja:

Az első forduló eredményéről e-mailben értesítjük az iskolát.

A verseny végeredményét a 2. fordulót követő héten honlapon tesszük közzé.

A szépírási munkákat kiállításon mutatjuk be iskolánkban.

 

Díjazás:

Minden résztvevő emléklapot kap, korcsoportonként az 1-3. helyezett diákoknak oklevelet és tárgyi jutalmat adunk át.

 

A verseny kapcsolattartója Németh-Sári Krisztina versenyfelelős.

Elérhetősége: email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  mobil: +36-30-561-2078

Szeretettel várjuk a versenyre a térség iskoláit.

 

[1] A jelentkező korosztályi létszámtól függ.