határtalanul„Királyok és fejedelmek útján Erdélyben”
- a Határtalanul! pályázat segítségével -

A Határtalanul pályázat célja a magyarországi köznevelési intézményben nappali rendszerű oktatásban részesülő, 7. évfolyamon tanuló diákok Románia, Szlovákia, Szerbia, Ukrajna, Szlovénia vagy Horvátország magyarlakta területeire
irányuló tanulmányi kirándulásának támogatása. Iskolánk a HAT-18-01-0938 sikeres pályázat eredményeként 2 160 000 Ft támogatást kapott, melyet erdélyi kirándulásunk program-, utazási- és szállásköltségére fordítottunk.

A „Királyok és fejedelmek útján - 4 nap Erdélyben” kirándulás keretében célul tűztük ki a Magyarország határán túl élő magyarság megismerését, tanulóink történelmi, néprajzi, geológiai ismereteinek bővítését, magyarságtudatuk elmélyítését.

2019. április 10-én hajnalban kelt útra a 36 diák és a három kísérő pedagógus. Nagyon örültünk, hogy a pellérdi és görcsönyi 7. osztályosok együtt vehettek részt a kiránduláson, mert így a két iskola diákjai is megismerkedhettek egymással, barátságok szövődtek. A határátlépés után csatlakozott hozzánk honismereti vezetőnk, aki felejthetetlenné tette számunkra az utazást.

Gyönyörű és élménydús volt a négy nap. Gazdag programban volt részünk:

 • Aradon a Tűzoltó-téren a „Megbékélés parkot” látogattuk meg először, ahol hosszú évtizedek rabsága után ismét áll Zala György alkotása, a Szabadság-szobor. Sétáltunk a belváros főterén, az egykori Szabadság-téren és környékén, ahol megcsodálhattuk többek között a lenyűgöző szépségű városházát.
 • Marosillyén Bethlen Gábor szülőházát sajnos csak kívülről láthattuk, de vezetőnk rendhagyó történelemórán beszélt a fejedelemről.
 • Fáradtan érkeztünk Dévára, Böjte Csaba ferencesrendi szerzetes kollégiumába. Az általa létrehozott gyermekmentő szervezet célja az Erdélyben szegény körülmények között élő gyermekek felkarolása. Megismerkedtünk a kollégium lakóival, napirendjükkel, beszélgettünk, majd átadtuk adományainkat. Felsétáltunk „magos” Déva várába, ahonnan csodás kilátás nyílik a városra és felidéztük a Kőmíves Kelemenről szóló balladát.
 • Vajdahunyadon, a Hunyadi- Bethlen kastélyhoz utaztunk.
 • Gyulafehérváron, az Erdélyi Fejedelemség hajdani fővárosában, az 1009-ben alapított püspökség központjában megtekintettük a fejedelmi palota épületét, a püspöki palotát. A 13. században épült székesegyházban megnéztük a Hunyadiak síremlékeit, itt látható Izabella királyné és János Zsigmond fejedelem gazdagon díszített kőszarkofágja is,
  melynél koszorút helyeztek el diákjaink.
 • Városnézés következett a kincses Kolozsváron: Szent Mihály templom, Mátyás király szobra és szülőháza, Bocskai István szülőháza. Beszéltünk Mátyás király és Bocskai István életéről, történelmi szerepéről.
 • Fantasztikus élményt jelentett a Toroczkószentgyörgyi várrom meghódítása.
 • Torockón, este igazi családias vendéglátásban és szállásban volt részünk.
 • Másnap reggel elbúcsúztunk vendéglátóinktól, még megtekintettük a Néprajzi Múzeum gazdag gyűjteményét, majd túrára indultunk. A Tordai-hasadék Erdély egyik legelképesztőbb látványossága. A két átellenes meredek fal kiálló sziklái és mélyedései még most is egymásba illenek. Kialakulását szokás geológiai okokkal magyarázni, ám idegenvezetőnktől meghallgattuk a Szent László királyunkról szóló legendát: mikor menekült a kunok elől, addig fohászkodott segítségért a Jóistenhez, amíg megnyílt a föld és elnyelte mind a pogányokat. Hiszen Szent László lovának patkónyomait mi is láttuk a Tordai- hasadék fölött égbe nyúló sziklák peremén.
 • A Tordai-sóbányában geológiai, földrajzi csodákat, távlatokat és mélységeket láttunk.
 • Magyarlónyán vendéglátóink lesték minden kívánságunkat.
 • Utunk utolsó állomása Nagyvárad volt. Sétáltunk a Petőfi parkban, megtekintettük a püspöki székesegyház előtti gyönyörű Szent László szobrot, majd betértünk a Püspöki Székesegyházba, ahol éppen egy keresztelő közepébe csöppentünk.

A négy napos út során több mint 1500 kilométeres utat tettünk meg, csodás élményekkel, értékes ismeretekkel gazdagodtunk. Diákjaink beszámolóiból tudjuk, hogy közülük sokan vágynak vissza történelmünk fontos helyszíneire.

A pályázat felelőse: Balogh Edit
Kísérő tanárok: Brunner Anita és Kovács Zoltán